top of page

Șinca Veche

  • Șurubaru Nicolae
  • Oct 12, 2021
  • 1 min read

Acum un an am fost în țara Făgăraşului, la Șinca Veche, un loc fascinant, plin de istorie şi de o frumuseţe unică, fiind aflată la numai 45km de Brașov și 22km de Făgăraș.

În acest sat, de demult, au existat patru biserici, trei de lemn şi una din piatră; în prezent păstrându-se doar biserica de piatră, care este şi cea mai veche.



Aceasta a fost construită pe locul unui străbun loc sacru despre care cercetătorii spun că are o vechime uluitoare de circa 7.000 de ani. Cu toate că există numeroase voci care afirmă că biserica a fost unul dintre primele locuri de cult creştin din Dacia, o parte a specialistilor atrage atenţia asupra inscripţiilor ne-creştine de pe unul dintre pereţii altarului.



Încărcătura subtilă a acestui loc se manifestă uneori prin apariţii inexplicabile de sfere de lumină, cruci şi semne stranii. Pe unul dintre pereţi se mai poate observa o sculptură a unui cap de dac cu barbă, plete şi cuşmă.

Zona mai este celebră în rândul iniţiaţilor deoarece aici, în prejma marilor sărbători religioase, unii oameni spun că aud coruri care cântă cântece de o frumuseţe nelumească. Toţi cei care au auzit corul din altă lume au fost frapaţi de faptul că, deşi muzica părea bisericească, iar cuvintele se auzeau clar, nu reuşeau să reţină sensul lor. Termenii nu sunau romaneşte şi totuşi nu păreau străini de limba română arhaică.

Această excursie mi a oferit posibilitatea de a analiza complexitatea trăirilor pe care ți le poate conferi o simplă așezare, fiind plin de uimire și împlinire sufletească.



Surse imagini:


Comments


Abonează-te la site-ul nostru!

Mulțumim că te-ai abonat!

bottom of page