top of page
  • Aramă Andreea

Rhodos, ”Insula Soarelui”



V-ați imaginat vreodată cum ar arăta un pământ născut din dragoste pentru Soare? Dacă da, atunci ar trebui să semene de Rhodos, faimoasa insulă pe care mi-am petrecut o parte din vacanță și pe care se afla în trecut Colosul, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice.



Până în acest loc minunat, am avut parte de un zbor liniștit și confortabil de aproximativ două ore. Așteptarea a meritat, întrucât când ne pregăteam de aterizare, soarele asfințea lungind pe mare umbrele orașului. Se lăsa o seară frumoasă de vară, una din acele dulci seri în care simți o adevărată fericire să te lași în voia visurilor. Valurile, cu vâjâitul lor legănător, parcă ne întâmpinau în paradis.

În cele din urmă am fost cazați într-un bungalow al hotelului de 5 stele Eden Roc, un hotel nou, deschis în iunie 2016, unde m-au impresionat mulțimea palmierilor și a unor copaci stufoși de care erau agățate niște hamace care te îmbiau la leneveală. Totodată, ar rămas plăcut surprinsă de mulțimea pomilor specifici peisajului grecesc precum portocalii, măslinii, piersicii și lămâii. Camera împodobită cu un decor maritim discret și realizat cu finețe fiind inundată de un alb care amintea de casele tradiționale grecești. Camera era prevăzută și cu o generoasă terasă ce ne îmbia să ne bucurăm de aerul sărat al mării. Hotelul este gândit pentru familii cu copii, fiind într-un loc retras, înconjurat de pădure și efectiv la doi pași de plajă. Așadar mult confort, vegetație, dar să nu uităm de mare...Pentru că aici marea este probabil mai frumoasă ca oriunde în Grecia. Asta poate fi și pentru faptul că se schimbă de la plajă la plajă atât culoarea valurilor cât și tipul de nisip și peisajul.

Odată ajunși în Insula Rhodos, era foarte puțin probabil să ne plictisim, având în vedere că orașul-capitală cu același nume este alcătuit din alte 3 mini-orășele, pentru toate gusturile: unul modern, unul antic și unul medieval. Așa că am hotărât să vizităm aceste atracții cu o mașină decapotabilă, perfectă pentru plimbările relaxante prin Rhodos, închiriată de la hotelul nostru.

Am vizitat Orașul Medieval care păstrează drumurile înguste, pietruite cu roci rotunde, înfipte în pământul nisipos, modul de așezare a acestora fiind o particularitate a acestei zone. Strada Cavalerilor este o relicvă medievală care are 600 m și care pe vremuri ducea din Acropola din Rhodos spre port. La începutul secolului XVI, această stradă a devenit locul preferat da proprietarii de hanuri, care găzduiau cavalerii ordinului Sfântului Ioan Un obiectiv turistic în această regiune este Palatul Cavalerilor care a fost distrus în 1856 în urma unei explozii și refăcut în 1930, pentru a-l găzdui pe Mussolini în perioada celui de-al doilea Război Mondial. Un punct de atracție al acestei cetăți medievale este reprezentat de Piața Simi, unde întâlnești străduțe înguste cu mulți comercianți foarte prietenoși, care își promovează insistenți mărfurile de calitate printre care se numără obiectele din piele, gențile și piesele vestimentare.



De asemenea, față de celelalte insule grecești, Rhodos este cu totul diferită și nu numai pentru minunile arhitectonice dar și pentru diversitatea peisajului: verde, luxuriant, ceva destul insolit în această țară. Următorul punct turistic a fost plaja din mirifica insulă Lindos, considerată un fel de ”perlă a coroanei”. Dintre toate plajele, cea mai frumoasă este considerată Lindos, și nu doar pentru că este într-un golf aproape închis, unde apa este extrem de calmă și limpede, ci și pentru că, întins pe nisip poți admira în zare o fortăreață medievală. Prin urcarea pe un soi de platou, vei avea parte de o panoramă splendidă asupra mării de un azuriu luminos. Tot aici am vizitat și așezările umane cocoțate parcă pe un delușor în mijlocul golfului. Străduțele strâmte, căsuțele care se cațără pe munte, împodobite cu tipicele plante agățătoare, bisericuțele Chatos și Pamagia toate acestea erau parcă desprinse din paginile unui basm feeric.


De asemenea nu lipseau nici prăvăliile cu toate tipurile de suveniruri de la săpunuri din ulei de măsline la covoare, ceramică și bijuterii și nici localurile și terasele unde se putea cina admirând Lindosul luminat noaptea ca un pom de Crăciun. Bineînțeles, la finalul zilei am profitat și de marea excelentă și am înotat împreună cu sora mea în căutarea celor mai frumoase scoici. Acest loc este perfect pentru oamenii liniștiți care caută mereu un loc retras, desprins de agitația din marele orașe, unde se pot relaxa și inspira aerul sărat al mării. Și toate acestea într-un decor mirific dat de azurul Mării Egee.

Astfel, amestecul rafinat de plaje fine, situri arheologice și orașe medievale a transformat rătăcita insulă din Marea Egee într-una dintre cele mai bifate destinații turistice.



Surse imagini:









35 views

Recent Posts

See All
bottom of page