top of page
  • Boronea Daria - clasa a IX-a

”Zgomotul și furia” De William Faulkner

Nici eu nu îmi pot explica cum a ajuns în mâinile mele cartea lui Faulkner, „Zgomotul și furia”, dar ce pot spune cu certitudinie e minunata impresie pe care mi-a lăsat-o. Printr-un gând fulgerător de a citi opere recunoscute în toată lumea sau chiar poate din dorința de schimbare a percepției, a cărților moderne, fantastice la povestiri de epocă, ce-i drept am dat de acest autor și de a sa creație ce mi-a schimbat cu totul gândirea.

Geniul din spatele poveștii este William Faulkner, născut în 1897, un prozator american, laureat cu permiul Nobel pentru literatură în 1949. Cărțile lui „Pe patul de moarte”, „Sanctuar”, „Lumină de august” și multe altele au devenit bestseller-uri în întreaga lume, dar niciuna nu se compară cu prima lui capodoperă și cartea sa favorită dintre cele pe care le-a publicat „Zgomotul și furia”.


Primul gând pe care ți-l creezi când citești titlul este în legătură cu acțiunea, cu subiectul cărții ce se află într-o continuă mișcare, fără pauză. Nu numai că ne dă ideea de ceva asurzitor dar și de ceva dinamic, care nu se oprește, dar nu îți poți da seama ce e. O fi mașinile anilor 1920 care făceau ravagii în orașele mari sau fabriciile monstroase care produceau non-stop, caii, căruțele, oamenii, insectele, automobilele, caii, căruțele, oamneii, insectele, automobilele, caii, căruțele, oamenii, insectele, automobilele? De la întâia cunoștință pe care o facem cu felul unic a lui Faulkner de a scrie ne dăm seama de absolut nimic din ce se întâmplă. Povești intercalete, trecut, viiitor, prezent, personaje fără introducere, o întreagă acțiune continuă care pare că nu se mai termină. În centrul acțiunii se află familia Compson, ce ne este prezentată din patru puncte de vedere diferite. Prima parte ia loc pe 7 aprilie 1928 și este povestită de către Benjamin, fiul de 33 de ani al lui Jason al III-lea și a lui Caroline Compson, un intelectual bolnav mintal. Narațiunea acestuia suferă foarte multe lipsuri, cauzează multe neînțelegeri amplificând ideea problemelor de care suferă poreclitul Benjy. A doua parte, ce ia loc pe 10 aprilie 1910, se focusează pe Quentin Compson, fratele mai mare a lui Benjamin, și deștept, întrucât urmează cursurile universității Harvard. Această parte are mici lipsuri cronologice dar evenimentele povestite duc spre sinuciderea lui Quentin. A treia parte, ce se petrece cu o zi înainte prima, mai exact pe 6 aprilie 1928, este povestită din punctul de vedere a lui Jason al IV-lea, fratele mai mic și cinic a lui Benjamin, favoritul mamei și cel care se gândește cel mai mult la avere și bani. A patra parte, petrecută pe 8 aprilie 1928 este povestită de un narator omniescent. Această parte o pune în lumină pe Dilsey, servitoarea de culoare a familiei Compson și se axează pe relația ei cu domnișoara Quentin Compson, fiica lui Candice, sora lui Benjamin, numită dupa unchiul ei, de care fără să vrea, mama ei, Cadyy s-a îndrăgostit. Dilsey e singura persoană din carte ce se gândește la toate nevoile tuturor din casă, încearcă se îmapce pe toată lumea ultima parte focusându-se pe gândurile ei. După 16 ani, autorul a scris un apendice al familei Compson, ce mai târziu a fost alăturat la sfârșitul cărții, explicând în 30 de pagini tot arborele familei.

Ce m-a atras la această carte nu a fost doar felul unic în care a fost scrisă adică un labirint indescifrabil ce nu are niciun sens fără următoarea pagină, apoi nici fără următoarea, mai pe urmă nici fără următoarea, tot așa până când nu mai poți lăsa cartea din mână, dar și faptul că mintea și gândirea critică îți sunt solicitate încă de la primul paragraf pentru a înțelege pe jumătate ce se întîmplă. Alt aspect ce m-a atras a fost fix faptul că nu am înțeles nimic la început, și am rămas uimită cât de mult a început să îmi placă cartea cu cât mă cufundam mai mult în lectură. Dacă aș fi nevoită să zic câteva cuvinte despre carte ar fi prea puțin pentru măiestria din pagini.

Așadar, recomand din toată inima „Zgomotul și furia”, un roman excepțional, ce necesită foarte multă răbdare, întrucât nu toată lumea este obișnuită cu haosul și perfecținea modului în care a fost scrisă.

12 views
bottom of page