top of page
  • Viciriuc Edwina

„Neortodox. Scandalul pe care l-am provocat renunțând la rădăcinile mele hasidice”de Deborah Feldman

De la o anumită vârstă începem să aflăm despre naționalități, etnii și oameni din diferite medii culturale, iar printre acestea se pot enumera și evreii. Descoperim prin intermediul cărților, filmelor sau internetului tot felul de informații despre istoria lor, plină de evenimente nefericite, și auzim vorbe despre influența lor în societate. Eu m-am întrebat de ce atât de multe persoane vorbesc despre ei cu o oarecare ezitare, deoarece este un subiect controversat, și de ce se spune că evreii se gândesc numai la bani. De multe ori am citit că cei mai buni oameni de afaceri din lume aparțin acestui grup etnic, aceștia fiind capabili să obțină bani din orice fel de afacere. Aceste întrebări nu aveau un răspuns precis, doar presupunerile mele care se bazau mai mult pe compararea cu alte tipologii de oameni. Una dintre teoriile mele a fost legată de educația pe care o primeau evreii de când erau mici. Inevitabil, mă gândeam că acest factor este esențial în dezvoltarea fiecărui individ și a formării modului de gândire. Astfel, cartea „Neortodox” a ajuns să îmi deschidă noi porți spre înțelegerea acestei comunități conservatoare. Bestsellerul prezintă amintirile lui Devoireh, numele autoarei în idiș, de când era mică, până când avea douăzeci și patru de ani.

Viața ei în comunitatea hasidică era împânzită de reguli rigide, care nu trebuiau sub nicio formă să fie încălcate. Fata se simțea de parcă trăiește într-o lume din care nu ar trebui să aparțină, acest fapt întreținut de mai multe motive. Unul dintre acestea era legat de părinții ei. Să ai un tată care era considerat instabil din punct de vedere psihic și o mamă care a înnebunit după ce a născut nu aduce un renume prea bun în comunitate. Curiozitatea ei se îndrepta spre citit, spre aflarea unor informații despre lumea din afara comunității, imaginându-și cum ar fi să trăiască în aceste cărți, unde viața pare ideală sau mult mai amuzantă și plină de aventuri. Spre deosebire de traiul celor din literatură, existența lui Devoireh era monotonă, cu reguli prea stricte, fără pic de libertate, ceea ce a inspirat-o spre dorința de a evada. La doar șaptesprezece ani, fata a fost măritată de către bunici și mătuși cu un bărbat cu care a vorbit doar treizeci de minute. Cu cât realiza că viața ei va depinde complet de soțul ei și că nu va avea vreodată pic de libertate datorită constrângerilor, a decis să renunțe la religie, pentru a îi oferi o viață mai bună băiatului ei. Devoireh a început o nouă viață, iar într-un sfârșit, a reușit să trăiască și să experimenteze tot ce a pierdut în perioada adolescenței și să descopere lumea pe care ea o admira atât de mult prin intermediul operelor citite, bucurându-se de libertatea pe care o merita.

Recomand cu drag această carte fiecărei persoane care este atrasă de diferitele culturi ale lumii, celor care vor să descopere mai multe informații despre tradițiile, obiceiurile, evenimentele, percepția oamenilor din comunitatea hasidică asupra vieții și regulile acestora. „Neortodox” prezintă cu o incredibilă acuratețe tot ce înseamnă traiul într-o astfel de lume, distanțată de percepțiile societății moderne, având în centru o femeie viguroasă care decide să iasă din tiparul în care a fost obligată să se încadreze.

„Dar ceea ce trăiesc acum nu e cea mai frumoasă perioada din viața unei fete, când întregul univers e plin de posibilități misterioase? Cele mai miraculoase lucruri se pot întâmpla atunci când încă nu știi ce va fi. Abia după ce totul a fost deja hotărât îți poți pierde orice entuziasm”


Sursă imagine:

12 views

Recent Posts

See All
bottom of page