top of page
  • Cozma Teodor

”Spune „pot” și vei putea” de Norman Vincent Peale

Cartea intitulată Spune ”pot” si vei putea aparține autorului Norman Vincent Peale autorul a treizeci și patru de cărți , fiind considerat un reputat orator specializat în probleme motivaționale cunoscut în lumea întreagă sub numele de “Predicatorul de milioane”. Spune “pot” şi vei putea te învaţă cum să-ţi rezolvi problemele folosind o soluţie care există deja în mintea ta, dar la care nu te-ai gândit, cum să-ţi menţii sănătatea spirituală, cum să foloseşti arta anticipării creative pentru a obţine ceea ce-ţi doreşti şi, mai ales, te învaţă să-ţi dezvolţi cunoştinţele despre puterea interioară, cunoştinţe ce te vor ajuta să treci peste orice obstacol.

Cartea „Spune „pot” şi vei putea” are menirea de a ne ajuta să ne recâştigăm încrederea în propriile forţe, amintindu-ne că dispunem din plin de acestea, în ciuda faptului că tindem să ne lamentăm şi să uităm de ele cu desăvârşire.

Norman Vincent Peale şi-a făcut milioane de adepţi şi de prieteni în întreaga lume, de la preşedinţi de corporaţii până la artişti, moderatori şi oameni obişnuiţi. Prin intermediul acestei lucrări, Peale le împărtăşeşte învăţăminte extrase din poveştile de viaţă ale altor oameni, dar şi din propria sa experienţă, învăţându-ne cum să ne eliminăm gândurile negative din minte şi cum să sădim în loc gânduri pozitive, constructive, cu ajutorul cărora să trecem mai repede şi mai uşor peste dificultăţi. Tot ce avem de făcut este ca în situaţiile critice să spunem „pot” şi vom putea, renunţând la gândurile de genul: „Sunt un nimic!”, „Dacă aş fi făcut aia şi nu asta!”, „Măcar dacă…”.

Pe lângă modurile de practicare ale gândirii pozitive, dr. Peale ne învaţă cum să înlocuim tensiunea cu o atitudine calmă şi pozitivă, cum să ne menţinem sănătatea şi pofta de viaţă, cum să ne căpătăm încrederea în propriile forţe, cum să scăpăm de plictiseala şi monotonia actuală şi cum să ne recâştigăm speranţa în miracolele înfăptuite de Dumnezeu. Cartea pune un puternic accent asupra necesităţii comunicării om-divinitate şi asupra credinţei noastre în cel Atotputernic, dar nu vă gândiţi că vi se va spuneţi că sunteţi niste păcătoşi condamnaţi la moartea veşnică.

Mi-a plăcut mult la această carte faptul că la sfârşitul fiercărui capitol sunt extrase de către însuşi Norman Vincent Peale câteva idei principale, ce rezumă conținutul din paginile anterioare. Consider necesară parcurgerea fiecărui capitol pentru că fiecare are aportul lui în totalul acestei cărți și plus că fiecare capitol are măcar un aspect care trebuie neapărat menționat.

Pentru mine unul, această carte a avut un impact foarte mare, încă de la prima citire, deși recunosc faptul că nu a fost ușoară și plănuiesc să o recitesc pentru a mă asigura că nu am trecut peste ceva informații utile pentru viața mea. De asemenea o recomand tuturor pentru aceste „lecții” din partea autorului ce consider că pot schimba viețile voastre într-o oarecare măsură.


18 views
bottom of page