Jurnal de călătorie-New York
- Ilaș Ștefana
- Jun 4, 2021
- 3 min read
Nu cred că există un dubiu în ceea ce privește lexemul „călătorie”, definit din punct de vedere științific ca a fi un drum pe care îl face un om, folosind orice mijloc, în locuri relativ depărtate de locația sa din punct de vedere geografic. Din punctul meu de vedere, călătoriile sunt cele mai grozave lucruri pe care le poți face pentru a te înfrunta cu noul, a-ți schimba perspectivele și a-ți lărgi la infinit orizonturile, ne deschid mințile și ne fac să vedem diferențele dintre noi ca pe surse de inspirație și dezvoltare, și nu ca motive de intoleranță și prejudicii.

Din punct de vedere istoric, oamenii au călătorit încă din timpuri preistorice: inițial pentru a găsi alimente și, apoi, pentru comerț, explorări și plăcere. Unii au călătorit pe mari distanțe pentru a scăpa de pericol sau de oprimare. Cu toate acestea, abia din secolul XIX, odată cu apariția noilor mijloace de transport eficiente, drumețiile au devenit accesibile publicului larg.
Cu drag îmi amintesc frumoasele zile în care, alături de familia mea sau de prieteni, străbăteam întreaga lume în lung și-n lat, traversând continente îndepărtate de cel în care ne aflăm. Regret cu mare amar pierderea respectivelor zile, o vacanță în momentul de față fiind doar un vis ce într-o zi va deveni realitatea, dar cine m-ar crede dacă aș spune că în plină pandemie, eu mă plimbam pe falezele New York-ului alături de cea mai bună prietenă a mea.

Totul a început într-o însorită zi de August. Eu, alături de prietena mea eram plictisite în casă, neavând unde să ieșim, așa că am decis să plecăm într-o călătorie în USA, în New York mai exact. În doar trei apăsări pe telefonul mobil, noi ajunsesem deja la destinație. Deja începusem să simțim cum se cuvine ritmul trepidant al unei metropole-vedetă, eroul principal al celor mai multe filme americane.
Nu ne puteam plânge nici de climă, nici de aglomerație, nici de nimic, deoarece orașul era ca o forță de fascinație ce ne seducea clipă de clipă cu clădiri impresionante, cu parcurile și istoria sa, dar mai ales cu poveștile oamenilor care l-au locuit și l-au transformat în punctul zero al civilizației vremurilor noastre. Peste tot era ceva de văzut, traversând cartiere precum Brooklyn, Soho sau Greenwich, unde descoperisem cele mai selecte buticuri de designeri celebri, dar și clădiri imense ce păreau să acapareze cerul, precum: Ground Zero și Empire State Building.

Următorul nostru obiectiv a fost faimoasa Statuie a Libertății și The Ellis Island, pentru a vedea locul de intrare în țară a milioanelor de migranți care au construit America, fiind cel mai emblematic monument. Am urcat pe punțile care ne-au revărsat în față una dintre cele mai recognoscibile priveliști ale lumii, aflând istoria a peste 12 milioane de oameni care au trecut pe acolo pentru a căuta „visul american”. Nu se putea ca a noastră călătorie să nu fie continuată cu admirarea faimoasei clădiri Empire State of Mind. Cu emoție pătrundeam în lobby-uri uriașe, ca apoi să urcăm la etajul 80 unde am aflat despre construcție, într-o expoziție adusă drept omagiu miilor de muncitori care și-au adus contribuția la realizarea grandiosului proiect. Încă mai sus, la etajul 86, se află principalul punct de observație și totodată cel mai înalt astfel de observator în aer liber din New York, unde tragi aer în piept și te pregătești să deschizi ochii larg, foarte larg. Pentru că ai ce vedea, în toate direcțiile, fie că privești spre Central Park, spre Hudson, spre Brooklyn Bridge sau Times Square.
Ne-am închiriat turul cu o plimbare prin faimosul Central Park, unde am străbătut peste 20 de km de poduri, pajiști, lacuri și grădini, ca apoi să vizităm grădina zoologică a parcului.

Totul pare atât de măreț când prezint o simplă aventură petrecută de acasă, din fotoliul situat în sufragerie, cu ajutorul Google Earth, alături de prietena mea. Situațiile de criză necesită noi idei și iată că totuși am reușit să vizităm virtual o nouă parte a lumii, care într-o bună zi, sperăm să o explorăm fizic. Cine știe unde vom ajunge mâine: poate într-un safari in Africa.
Surse imagini:
Comentários