top of page

„Hoțul de cărți” De Markus Zusak

Barbu Teona

O carte ce mi-a rămas întipărită în minte este ,,Hoțul de cărți” ( titlul original ”The book thief”) scrisă, în anul 2005, de autorul australian Markus Zusak care ne prezintă o poveste cutremurătoare de viață a unei fetițe luptătoare în vârstă de 9 ani. Liesel este despărțită de mama ei, imediat după moartea fratelui său, și plasată în sânul unei familii necunoscute, într-un sat necunoscut. Speriată, încă cu imaginea fratelui ei mort în vise, Liesel se adaptează încet-încet la noua ei viață, fiind mult ajutată de tatăl său adoptiv care o va învăța să scrie și să citească. Viața ei se schimbă în urma unei întâmplări de la școală: scoasă la tablă, Liesel nu știe să scrie sau să citească. În curtea școlii, când un coleg o ironizează, îl nenorocește în bătaie. Din acel moment își dorește să învețe mai mult și se împrietenește cu Rudy. În Max, fetița câștigă și vede un potențial nou prieten, cu care nu se poate juca, însă cu care poate citi. Prima carte pe care o fură, fără să știe să citească, e un manual al groparului și se întâmplă chiar la înmormântarea fratelui ei. Ulterior fură o altă carte în timpul unei demonstrații a naziștilor de ardere a cărților într-o piață publică, iar apoi ajunge să fure cărți din casa primarului.

Am avut curiozitatea și dorința de a viziona și ecranizarea după această carte. Mi-au plăcut ambele, dar, dacă aș fi pusă să aleg între carte și film, aș alege cartea, care este de o mie de ori mai detaliată și mai fascinantă. Sunt de părere că o carte îți oferă posibilitatea să o descoperi așa cum îți dorești, să îți imaginezi personajele așa cum ți-ar plăcea să fie și astfel să trăiești pas cu pas toate acțiunile prin care trec personajele. Filmul ne prezintă perspectiva unui regizor, ce a simțit și a trăit aceasta, citind cartea, adică mai exact viziunea sa asupra acesteia. Într-un film îți sunt oferite foarte puține detalii, totul fiind redat succint și uneori chiar fiind adăugate acțiuni ce nu apar în carte, acestea fiind gândite și propuse de regizor în vederea modificării anumitor aspecte din carte. Un alt avantaj pe care îl prezintă cartea este că îți îmbogățește vocabularul și îți îmbunătățește modul de citire. Citind o carte, te relaxezi într-un mod folositor și creativ.

Opinia mea este că mereu ar trebui să citim o carte înainte de a viziona filmul, pentru a ne face o imagine proprie asupra sa, astfel participând și trecând alături de personaje prin toate acțiunile prezente în operă.


Sursă imagine:

Comments


Abonează-te la site-ul nostru!

Mulțumim că te-ai abonat!

bottom of page