top of page
  • Langa Radu

Grecia-Jurnal de călătorie

Din primăvară, de când au cumpărat părinții biletele de concediu, abia așteptam luna august. Voi face cea mai interesantă călătorie de până acum și voi nota măcar cate puțin din ce am văzut.



Ziua 1: Începem pregătirile. Fiecare își face liste cu ce trebuie să împachetăm. Dulapurile explodează și toate lucrurile se adună în mijlocul camerei și apoi se așază frumos în geamantane. Fiecare răspunde de al lui. Am emoții să nu uit ceva.

Ziua 2: E patru dimineața și abia ne-am urcat în mașină. Dar emoția călătoriei mă trezește încet-încet și privesc cum las în urmă sate adormite și orașe care încep să se trezească la viață. Răsăritul colorează peisajele. În șapte ore ajungem la graniță și trecem în Bulgaria. Drumul prin această țară este lipsit de evenimente, păduri multe lăsăm în urmă și orașe asemănătoare cu ale noastre. În apropiere de granița cu Grecia se schimbă peisajul. Este mai cald, pădurile dispar și încep dealuri uscățive, aride, peisaje stâncoase, dealuri pline de măslini și pini mediteraneeni, orașe antice și stațiuni agitate. După cincisprezece ore de călătorie ajungem la hotel.

Ziua 3: Hotelul este frumos și oamenii foarte primitori și zâmbitori. Am ajuns pe plaja cu nisip auriu și am intrat în apa limpede prin care înotau peștișori curioși să mă cunoască. Mi-am pus ochelarii și mi-am băgat nasul în apă să îi văd mai bine: erau mulți dar nu stăteau să îi ating. Am stat ore întregi să-i caut printre stânci și să-i admir. Seara am gustat din mâncărurile tradiționale și am ascultat muzica grecească. Localnicii erau mereu zâmbitori, au pornit dansuri și ne-am simțit minunat.



Ziua 4: Azi ne plimbăm. Peisajul exotic, cu palmieri, rodii și porocali, cu o bogăție de flori ne bucură privirile. Casele albe, simple dar împodobire cu flori se așază frumos pe dealuri. Ne plimbăm cu mașina pe malul mării și descoperim plaje de vis, golfuri cu apă verde-albăstruie și atât de curată! Trecutul și prezentul se îmbină, peisajul marin și cel muntos ne oferă imagini memorabile.

Ziua 5: Azi vizităm Salonicul, al doilea oraș ca mărime din Grecia, după Atena. Acesta are o istorie care datează de peste 4000 de ani, Am aflat ca aici se îmbină trei civilizații (greacă, latină și otomană), trei religii (ortodocși, evrei și musulmani). Orașul este plin de monumente, vestigii, muzee, lăcașuri de cult din toate epocile care au trecut.

Ziua 6: Vizităm maiestuosul Munte Olimp, locuința celor 12 zei olimpieni. Are 52 de piscuri semețe, cel mai înalt dintre acestea fiind Mytikas (Nașul) sau Tronul lui Zeus care are 2.917 metri. Cu o vârstă de peste 200 de milioane de ani, Olimpul este mai vechi și decât zeii, spun grecii. Se întinde pe o suprafață de 500 de kilometri pătrați și este primul parc național din Grecia (1938). Am văzut Cada lui Zeus, Mănăstirea Sfântul Dionisie și am admirat Canionul Enipeas, peisajele sălbatice cu stânci abrupte, chei înguste, păduri de conifere și pajiști alpine. La poalele muntelui am explorat așezările rurale grecești.

Ziua 7: Thassos este una dintre cele mai frumoase insule ale Greciei. Am ajuns la ea cu vaporul, călătorie nouă pentru mine. Savurez fiecare adiere și admir apa întinsă. Pe insulă găsim plajele excelente cu apă clara, golfuri izolate, sate frumoase și parcuri superbe. Trebuie să revin aici să stau mai mult. Nu este de ajuns o zi.



Ziua 8: Plecam spre casa, fericiți de ce am văzut și triști ca s-a terminat. Sigur ne vom reîntoarce. Pământul, apa și poporul elen m-au convins că mai am multe de văzut. Nu degeaba au fost cea mai mare civilizație antică, tărâm pe care s-au pus bazele științei și ale democrației.

Se spune că cine vede o dată Grecia, va rămâne impresionat de ea toată viața. Le dau dreptate celor care au spus asta. Abia aștept sa revin pe meleaguri elene și să descopăr si alte minunății ale naturii, civilizației si culturii lor.


Surse imagini:


2 views

Recent Posts

See All
bottom of page