top of page

Budapesta-un loc încărcat de istorie

  • Prisacariu Ștefan
  • Jun 3, 2021
  • 3 min read

Acum doi ani, am mers in intr-o excursie de o zi cu microbuzull in Budapesta, capitala Ungariei, fiind in zona. Pe drum, plictisindu-ma, am inceput sa citesc despre capitala putin, afland ca s-a format prin unirea a doua orase: Pesta situata pe malul vestic al Dunarii care reprezinta doua treimi din oras si Buda, pe malul vestic cu o treime din populatie. Inainte sa ajungem ghidul nostru ne-a schimbat 50 de euro in forinti, moneda nationala a Ungariei , car valora 0,0028 euro.



Când am trecut cu autocarul pe la periferia orasului jur ca as fi putut zice ca sunt in Iași, vazand acelasi blocuri de ciment (multumita Pactului de la Varsovia, fara dubiu), dar ajuns in centrul istoric parca eram intr-un cu totul alt oras, fiind impresionat de arhitectura(probabil hapsburgica) din jur. In final, microbuzul ne-a lasat aproape Podul cu lanturi care conecteaza cele doua maluri ale Dunarii.


Prima locatie pe care am vizitat a fost Basilica Sfantul Stefan, cea mai mare din oras si cea mai importanta din tara. Patronul acestei biserici romano-catolice, dupa cum e si in nume, este Sfantul Stefan care a fost primul rege al Ungariei, acestuia fiindu-i accordat numele de Sfant pentru ca i-a convertit pe maghiari la crestinism. Mie mi-a placut contrastul dintre exteriorul neoclasic mai simplu si elegant si interiorul aurit spectaculos, fiind foarte diferit de bisericile noastre ortodoxe.


Apoi am facut o urcare cu funicularul pe dealul castelului (Várhegy). Várhegy este, de fapt, dealul pe care se află zona turisitică Várnegyed (Cetatea). Aici am vizitat Castelul Buda (Budavári Palota), Bastionul Pescarilor (Halászbástya) si partea centrală in care se afla Biserica Matthias (Mátyás-templom). Castelul a fost reședința numeroșilor regi în Budapesta. Are o istorie de aproximativ 750 de ani, fiind construit în anul 1265 și gândit ca un punct tactic în linia de apărare a orașului. Acum castelul reunește Muzeul de Istorie al orașului Budapesta și Galeria Națională a Ungariei, dar nu le-am vizitat pentru ca nu am avut timp. Bastionul a fost construit la începutul secolului XX, iar legenda spune ca numele monumentului vine din Evul Mediu, atunci când orașul era apărat de pescari. Are șapte turnuri, fiecare turn simbolizând unul dintre triburile care au fondat Ungaria în secolul IX. Biserica a fost construită la începutul secolului XI, dar a suferit numeroase modificări de-a lungul vremii. Este o importantă clădire istorică a Ungariei, numeroși împărați fiind încoronați aici.


Dupa aceea, am fost la Parlament (Országház) în traducere Casa Națiunii, care este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Ungaria. Clădirea a fost construită în 1902, pe partea estică a Dunării, și încă deține titlul de cea mai mare clădire din Ungaria. Este a treia clădire ca dimensiune din Europa, fiind și o capodoperă arhitecturală. În Sala Domului, clădirea găzduiește Coroana Sfântă a Ungariei – cunoscută sub numele de Coroana Sf. Ștefan, ce a fost purtată de toți regii Ungariei, începând cu secolul XII. Tot aici am participat la schimbarea de garda care a fost destul de impresioanta.





Apoi am fost la dealul Gellert (Gellért-hegy) care este locul unde se găsește Citadela și de unde se poate vedea Budapesta în toată splendoarea. Dealul are o înălțime de 253 de metri și oferă o panoramă de 180 de grade care mi-au permis sa ma joc cu facutul de fotografii panoramice.

În final, am fost la cel mai mare mall din zona care nu era asa de diferit ca Palasul nostru unde am stat o ora, cand a venit microbuzul sa ne ia. Imi voi aminti mult timp de aceasta calatorie, caci centrul istoric al orasului m-a captivat.



Surse imagini:





Comments


Abonează-te la site-ul nostru!

Mulțumim că te-ai abonat!

bottom of page