„Alchimistul” De Paulo Coelho
- Coțovan Teodora
- Jun 5, 2021
- 2 min read
„Alchimistul” este un roman complex, care pune în scenă două teme cunoscute, mai exact drama şi psihologia. Este un roman drag sufletului meu, un roman pe care l-aș reciti oricând şi pe care îl recomand ori de câte ori am ocazia. Este un roman relativ scurt, dar care prezintă atâtea aspecte şi lecții de viață învelite într-o poveste pur si simplu fascinantă. Este un amestec de misticism, sfaturi de viață, cutume orientale și occidentale, purtând cu sine un parfum special, ce te introduce într-un univers unic, menit să te învețe cum să treci prin această viață cu capul sus, uitând de toate grijile și problemele și făcând tot ceea ce stă în puterea ta pentru a ajunge acolo unde îți dorești. Romanul lui Coelho este unul centrat în jurul sinelui, al ego-ului care șoptește din interiorul sufletului dorințe arzătoare, și al călătoriei din exterior spre interior, fără a fi însă o carte de dezvoltare personală.

Paulo Coelho este un scriitor brazilian. Cărțile lui au fost traduse în 81 de limbi și publicate în peste 170 de țări. Acesta este un autor destul de controversat întrucât ca şi scriitor posibilitățile se rezumă la două opțiuni: ori reușești să înțelegi mesajul ascuns de el în spatele cuvintelor, ori nu rezonezi cu gândirea lui. Personal, îl consider un autor de calitate care știe cum să atragă cititorul, transmițând mesaje puternice dar fără a îl plictisi sau copleși. Are un stil original pe care reușește să-l îmbine perfect cu literatura puțin mai comercială.
Stratul de suprafață ne prezintă povestea lui Santiago, un cioban andaluz ce pornește în lumea largă în urma unui vis repetat, însă stratul de adâncime ne prezintă îndemnuri pentru o viață mai bună și obligația de a ne urma propriul destin, fără a ne pune singuri piedici în calea devenirii personale, lăsându-ne în grija Mâinii care a scris totul încă de la venirea noastră pe lume. Autorul ne învață să ne deschidem larg aripile pe care știm cu toții în copilărie că le avem și să ne ascultăm sufletul, astfel încât să ajungem în cele mai înalte zări, fapt care ne asigură fericirea supremă. Totul începe cu un vis, ca și în cazul lui Eliade, în operele căruia visul era o introducere într-o cu totul altă dimensiune spirituală. La fel ca în cazul personajelor eliadești, și pentru Santiago visul este o modalitate de a pătrunde într-un cu totul alt univers și chiar o dezvoltare la nivel spiritual, căci acesta îi oferă un alt sens vieții și îi deschide porți și oportunități nebănuite.
Acest roman este o poveste de viață ce ne îndeamnă şi pe noi, cititorii, să avem curajul să ne trăim poveste, „Legenda”, cu scopul de a atinge fericirea supremă.
„Și cum reușesc eu să ghicesc viitorul? Prin semnele prezentului. În prezent stă tot secretul, dacă dai atenție prezentului, poți să-l îmbunătățești. Și dacă îți îmbunătățești prezentul, tot ce se va întâmpla apoi va fi mai bine. Uită de viitor și trăiește în fiecare zi în învățăturile Legii și cu încrederea că Dumnezeu are grijă de copiii Lui. Fiecare poartă în sine veșnicia.”
„Când îți dorești ceva, tot Universul conspiră ca să-ți realizezi visul.”
„Iubești pentru că iubești… Nu există niciun motiv pentru ca să iubești.”
Sursă imagine:
Comments