top of page
  • Aramă Andreea

Universul ascuns al literaturii


Literatura, pentru mine, nu are limite...Ea doar îți dă avântul. Zborul ți-l controlezi singur...

După părerea mea, între Soare și Pământ se află o lume a fantasticului, a literaturii, deoarece ea este singurul lucru care, inevitabil și subtil, te poate ajuta să migrezi oniric spre alte avatare ale sufletului tău.

Este de ajuns să asculți șoaptele cărții pentru a-ți da seama că literatura începe să te invadeze și să te determine să te desprinzi de viața cotidiană de pe Pământ și să accezi spre un infinit, un loc necunoscut, dar tainic, aflat în oceanul de mărgăritare dintre Pământ și Soare.

Literatura îți clocotește prin vene, este cu tine și tu ești cu ea. Chiar dacă încerci aprig să te smulgi din ghearele ei și să rămâi ancorat în realitate, ea nu te va lăsa și te va trimite pe nesimțite în lumea misterioasă a literaturii.


Susțin ideea că literatura are capacitatea de a te absorbi întru totul. Doar ea te poate metamorfoza, te poate ajuta în drumul tău spre a transcende această lume. Mai mult decât atât, funcția de bază a cărților este de a te închide în lumea lor, tărâm feeric și plin de mister, paradox de neînțeles creat de însuși paradoxul uman. Pentru o clipă, literatura te sprijină în a uita de cotidian, de monotonia infinită în abisul căreia suntem cufundați.

Cărțile, lectura și literatura sunt sursele noastre de viață, nedescoperite însă pentru toți. La fel cum Soarele ne furnizează extraordinar de multă energie, la fel cum stelele ne luminează calea, la fel această lume imaginară dintre Pământ și Soare ne poate sustrage din plictisitoarea lume în care singuri ne închidem. Trebuie doar să vrem, să ne lăsăm copleșiți de cuvinte, de fraze, de sentimente și literatura ne va arăta drumul spre veșnicie și spre o lume mai bună.

Așa cum Liviu Rebreanu spunea ”Creând oameni noi, cu viață proprie, cu lume proprie, scriitorul se apropie de misterul eternității”, la fel și cititorii pot ajunge în abis, în infinitul eternității reprezentat de această lume spectaculoasă aflată între Soare și Pământ...



6 views

Recent Posts

See All
bottom of page