top of page
  • Viciriuc Edwina

Prietenia

Prietenia este una dintre cele mai frumoase și mai importante legături pe care o poate avea o persoană. Prietenia înseamnă devotament, iubire, plânsete și a fi alături de o altă persoană atât prin momente minunate, cât și prin cele mai dificile. De-a lungul existenței unei persoane, aceasta întâlnește o mulțime de oameni, unii care vin și pleacă, dar și alții care rămân alături pentru totdeauna.

Pentru mine, prietenia este o legătură între două persoane, iar în funcție de cât de apropiați suntem de un individ, această legătură poate fi mai puternică sau mai slabă.



Aș clasifica aceste relații în două mari categorii: prietenii de la școală, muncă sau facultate, cu care te vezi în același cadru, ocazional în afara acestuia, și cu care vorbești rareori despre aspectele private ale vieții tale, și prietenii adevărați, respectiv cei mai buni prieteni, cu care ai împărtășit secrete si amintiri personale. Lor le-ai arătat adevărata ta față si personalitate, fără pic de frică de discernământ. Ei au văzut părțile bune și cele rele ale tale și te-au acceptat așa cu ești. În acest fel, te simți cu adevărat iubit, si chiar liber întrucât nu mai simți nevoia să porți o mască care îi satisface pe toți din viața ta, adică imaginea pe care vrei tu să o arăți lumii ca fiind cea ideală si cât mai perfectă.

Adevărații prieteni sunt cei cu care avem o legătură foarte strânsă, împânzită de iubire si afecțiune. Uneori, aceste sentimente nu sunt atât de ușor de exprimat, dar cu siguranță când sunt prezente, datorită tuturor momentelor care ne-au ajutat să ne dăm seama de ele. Astfel, consider că o adevărată prietenie nu este dovedită prin vorbe mieroase si dulci, ci prin fapte care ne oferă convingerea că avem în dreapta noastră o persoană pe care ne putem baza în orice moment. În alte cuvinte, un amic ne ajută foarte mult în viața de zi cu zi pentru a ne-o ușura si pentru a o face cu adevărat mai frumoasă.

Prin aceste prietenii reușim să învățăm foarte multe lecții de viață. Pe parcursul anilor întâlnim o multitudine de oameni si ajungem să formăm multe legături, care ori devin mai puternice ori se destramă complet. Persoanele care ne-au făcut rău, ne-au părăsit si ne-au pus în diferite ipostaze de fapt ne-au făcut mai mult bine decât rău deoarece ne-au ajutat să realizăm care sunt standardele noastre când vine vorba de un prieten. Noi învățăm astfel să căutăm anumite trăsături pozitive în oameni pentru a evita situațiile prin care am mai trecut. Tot ce ne dorim e fericire, nu tristețe si frustrare pentru că nu reușim să primim înapoi ceea ce am oferit. Nu poți să împărtășești detaliile cele mai personale ale vieții tale cu un om care știi că nu o să le țină doar pentru el.



Așa cum am menționat anterior, noi ne dăm seama de adevăratele prietenii prin fapte, nu vorbe. Cei care reușesc să rezolve dificultățile prin care trec într-o astfel de relație si nu le ignoră pentru a scăpa de ele sunt adevărații prieteni. Mulți renunță în momentele cele mai dificile deoarece tratează prieteniile cu superficialitate si nu realizează cât de important este să ai alături de tine o persoană care să te ajute oricând ai nevoie.

În final, aș spune că foarte fericită că, după mulți ani în care am format și am pierdut multe prietenii, am reușit să fiu înconjurată de câteva persoane care au fost alături de mine, am râs si am plâns împreună, si tot ce sper e să îi am alături de mine cât o să trăiesc. De asemenea, sper ca fiecare persoană să aibă lângă el un prieten în care să se încreadă si să descopere cât de minunate si importante sunt aceste relații.


Sursă imagini: Arhivă personală Edwina Viciriuc

40 views

Recent Posts

See All
bottom of page