top of page
  • Avram Gabriel - clasa a IX-a

Importanța istoriei

De ce este importantă istoria? Ce beneficii poate aduce studierea acesteia? Foarte mulți elevi își pun această întrebare de fiecare dată când trebuie să învețe 4 pagini din manual pentru ora următoare. Foarte mulți consideră că această materie este inutilă, dar eu sunt de altă părere.Studiem istoria, mai presus de toate, pentru a conștientiza complexitateanumeroaselor schimbări sociale, economice, politice si culturale apărute pe parcursul timpului. Istoria poate fi o explorare a evenimentelor, deciziilor și a ideilor care au modelat lumea. De asemenea, ea reprezintă un instrument pe care îl putem folosi pentru a descifra situația politică internațională. Istoria ne învaţă să apreciem căt de complexe sunt cele mai multe situaţii și ne dezvăluie cum motivele si perspectivele individuale contribuie la modelarea viitorului. Ea prevede căt de imprevizibil poate fi viitorul avănd în vedere consecinţele neașteptate si neintenţionate. Într-o lume în schimbare, înţelegerea schimbării este tot mai relevantă. Găndiţi-vă la experienţele personale care odată cu trecerea timpului au primit noi inţelesuri. Ceea ce a fost un eșec cândva, poate să devină o binecuvăntare mascată.Un succes iniţial poate primi mai tărziu o conotaţie negativă, în timp ce ceva care părea să fie un lucru banal, devine în timp ceva unic, de o importanţă foarte mare, din cauza modului în care au evoluat lucrurile ulterior.


Din cărțile de istorie putem afla foarte multe lucruri despre originile si evoluția noastră ca specie in contextul social, economic și tehnologic. În plus, multe dintre întrebarile pe care ni le punem despre actualele situații, pot avea răspunsuri in cărțile de istorie. De aceea, evenimentele si oamenii care au modelat lumea au o importanță foarte mare. Analizând evoluția speciei noastre putem observa că acestea urmează un fir istoric. Spre exemplu,evenimentele care au precedat primele două războaie mondiale sunt suficiente pentru a întelege cum un eveniment mic poate dezlănțui un fapt istoric relevant.

În societatea de astăzi poate că nu este uşor de depistat ce rol are, mai concret, istoria. Discuţia legată de utilitatea ei însă, de cum putem s-o folosim în contexte practice, depinde de o idee fundamentală:este un tezaur de întrebări legate de funcţionarea societăţilor şi indivizilor. Ea este cea care ne ajută să percepem schimbările şi cum acestea au produs prezentul. De fapt, înțelegerea oricărui element din societate depinde de cercetarea istoriei acestuia. Pentru că istoria este un loc de unde putem extrage informaţii, cauze, consecinţe, ca dovezi ale dezvoltării speciei umane, în toată complexitatea sa. Studiind istoria învăţăm să analizăm şi să contemplăm funcţionarea lumii umane.

În concluzie, istoria a fost şi va fi mereu o posibilitate infinită de a cunoaşte si a înţelege. Mulți oameni cred că istoria nu este decât o repetare a datelor, cauzelor si consecințelor, dar nu este așa. Istoria ne oferă o idee despre ceea ce suntem si unde suntem.


Sursă imagine:

17 views

Recent Posts

See All
bottom of page