top of page
  • Petrea Karina

Five feet apart

Filmul „La cinci pași de tine ” ( titlul original „Five feet apart ”) , lansat în anul 2019 și regizat de Justin Baldoni are în distribuție mari actori ai cinematografiei . Actorii Cole Sprouse și Haley Lu Richardson interpretează cu mare profunzime rolurile a doi adolescenți – Stella Grant și Will Newman –ambii bolnavi de fibroză chistică , o deteriorare a plămânilor ce duce la scăderea procentuală de funcționare a acestora , și, cum plămânii ne ajută să respirăm, este o boală ce nu iartă.

Scenariul realizat de Mikki Daughtry și Tobias Iaconis abordează curajul celor doi adolescenți care se confruntă cu această boală. Fiecare dintre noi suntem conștienți și știm că la un moment dat vom muri , nimeni nu va trăi pentru totdeauna , dar atunci când trăiești încă de mic cu această certitudine și realizezi că viața ta este mai scurtă, oare cum iei decizii legate de modul în care trăiești – intens , bucurându-te și profitând din plin de fiecare clipă sau având grijă la fiecare respirație ?

Protagonista poveștii este Stella Grant , o fată care simte nevoia de a-și construi viața pas cu pas – deoarece plămânii ei oricum i-o controlează , făcând-o să meargă periodic la spital , încă de când era doar o fetiță. Lucrul pe care trebuie să se focuseze este obținerea unui loc pe lista beneficiarilor unui transplant , care îi va oferi șansa de a mai trăi fără probleme încă cinci ani . Facem cunoștință cu ea la spital , după ce a fost nevoită să renunțe la excursia cu clasa . Stella se întristează pentru că nu poate fi ca un copil normal , dar de asemenea , se bucură pentru colegele sale , deoarece măcar ele se distrează . Este o fată comunicativă , care știe să se facă îndrăgită de cei din jur datorită comportamentului său. Cei doi adolescenți – Stella și Will își petrec cea mai mare parte a timpului în camera de spital , care devine ca o a doua casă pentru ei . Viața nu le oferă prea multe bucurii , iar moartea pare să fie cât mai aproape . Cu toate că Stellei îi este dor de casă și de părinții săi , știe că doar starea ei se poate îmbunătăți și se poate simți mai bine.

Blogurile sale o ajută foarte mult să-și exprime sentimentele și de a le explica oamenilor despre această „bătălie” a ei cu o boală cruntă – fibroza chistică. Jurnalul ei mic ce poate fi urmărit pe YouTube este acela prin care fibroza chistică nu o poate împiedica să râdă , să se bucure , să își dorească mai mult și să aibă speranțe mai mari . Dar cum poate fi vindecată o inimă frântă de durere , ce sângerează pentru toți anii care au trecut , și pe care i-a ratat stând într-un spital , departe de cei dragi ei și cei pe care îi iubește și care simt că au nevoie de sprijinul ei , la fel de mult cât și ea are nevoie de sfaturile lor ? Ea este obligată să stea în permanență la șase pași de oricine i-ar putea transmite o infecție pulmonară . Will Newman este exact băiatul de care Stella trebuie să stea departe. Din momentul în care se cunosc viața Stellei este dată peste cap . Nu poate uita glumele sale răutăcioase , o sâcâie nepăsarea cu care Will refuză să ia medicamentele și o întristează faptul că începe să îi pese de el .

El este un adolescent rebel și așteaptă cu nerăbdare să împlinească optsprezece ani pentru a lua singur deciziile importante , fără să depindă de ceilalți-„voi fi propriul meu stăpân”. Viața celor doi trebuie să respecte anumite reguli , iar cea mai importantă dintre ele este distanța ce se păstrează între cei doi – la șase pași unul de altul . Deși Stella era cea care respecta toate regulile , este foarte hotărâtă să îi răpească și ea ceva bolii care îi chinuie de atâta timp : un Pas . Ea îndepărtează unul dintre cei șase pași și astfel în mod simbolic se poate simți mai aproape de băiatul de care s-a îndrăgostit și față de care simțea un sentiment din ce în ce mai puternic, pe măsură ce zilele trec.

În opinia mea , acest film este bazat pe o idee originală , este o poveste de dragoste tragică profundă. Iubirea dintre cei doi înflorește , dar când fiorul morții îi învăluie și le răpește cel ,mai apropiat amic, Stella decide că s-a săturat de reguli , de terapii , de spitale și își dorește să simtă aerul direct în piept atâta timp cât mai are de trăit. Acest film este impresionant din toate punctele de vedere . Cei doi adolescenți ajung să se îndrăgostească , cu toate că orice atingere le este interzisă , viața lor fiind pusă în pericol. Această iubire este imposibilă , chiar dacă amândoi și-ar dori să se poată apropia unul de celălalt.

Will decide să renunțe la iubire , se sacrifică el deoarece își dă seama că doar așa Stella poate rămâne în siguranță . Cei cinci pași dintre ei nu mai pot fi considerați doar un spațiu de siguranță , ci o pedeapsă deoarece , cum poți oare să îți manifești acest sentiment minunat fără să mângâi , fără să atingi ? Iubirea este exact ce are nevoie fiecare , dar „boala asta nenorocită ” poate fi considerată o adevărată închisoare.

În ciuda faptului că durează doar două ore , acest timp este suficient pentru a transmite emoția , dar și trăirile profunde ale personajelor . Mintea Stellei îi spune că Will îi poate face rău , dar inima nu poate accepta și o trădează , amintindu-i că are dreptul să fie iubită , să iubească și să afle cum se simte cu adevărat acest sentiment de împlinire . Poți găsi pe cineva care te privește așa cu Cole Sprouse o privește pe Hailey Lu Richardson? Cu venerație , iubire , suferință , patimă . Cu respect, teamă , dar și cu speranță . Cu o suferință . O suferință atât de intensă , încât devine palpabilă atunci când pe cei doi îi desparte un ecran sau un perete . El își respinge sentimentele și realizează cât de multă durere i-ar putea provoca Stellei dacă nu își stăpânește impulsurile și are curajul să se apropie mai mult de ea .

Nu lăsa primele treizeci de minute să te lase dezamăgit . Entuziasmul nu trebuie să îți scadă , chiar dacă scenele au un final brusc , chiar dacă acțiunea nu pare să aibă un fir cursiv ; ai doar puțină răbdare.

Trăiește din plin fiecare moment . Bucură-te de glume , de micile distracții , deoarece mai târziu vei avea amintiri și vei putea spune că ai trăit cu adevărat , chiar dacă viața e scurtă! Zâmbește! Trăiește! Iubește! Alegerea e în mâna ta și nu la „Cinci pași de tine ”.


Sursă imagine:

57 views

Recent Posts

See All
bottom of page