top of page
  • Sonea Răzvan

Experiența de tutoring

Oricine are, la un moment dat în viața sa, nevoie de ajutor de la cineva cu experiență când vine de vorba de lucruri noi, indiferent de vârstă sau de momentul în care începem o nouă activitate. Pe baza acestei idei a luat naștere și proiectul organizat de colegiul nostru acum câteva luni, la începerea anului școlar.

Din pricina condițiilor impuse de pandemia de SARS-COV2, generațiile claselor a V-a și a IX-a nu au avut ocazia de a se întâlni față în față întreg colectivul, iar asta a condus la relații nu foarte strânse între studenții de pretutindeni. Opinia noastră a fost că elevii care încep ciclul gimnazial vor avea nevoie mai mare de ajutor pentru a începe coversații între ei, întrucât, la acea vârstă, sunt firi timide și lipsite de multe mijloae prin care să se poată cunoaște cu adevărat unii cu ceilalți. Astfel, elevii claselor a X-a s-au oferit să ofere o mână de ajutor celor mici pentru a-i îndruma spre a se acomoda atât cu ceilalți colegi cât și cu școala în general. Fiecărui elev de liceu i-a fost încredințat unul de gimnaziu, cu care să comunice și să îl facă să treacă peste momentele dificile ale începerii unei noi etape din viața sa.


Timp de câteva luni am organizat aproape săptămânal întâlniri cu micii studenți, care s-au dovedit a fi niște firi entuziaste și energetice, dornice să participe la această inițiativă propusă de colegii lor mai mari. Am ajuns, cu toții, să ne cunoaștem din ce în ce mai bine și să discutăm liber despre diferite subiecte care să îi facă pe copii să se simtă în largul lor, fără a fi emoționați sau intimidați de diferența relativ mare de vârstă dintre ei și noi. În afara acestor meeting-uri, fiecare „pereche” avea dreptul să comunice cât de mult dorea, iar cei de clasa a V-a puteau să pună diverse întrebări celor mai mari, atât legate de teme/proiecte cât și despre experiențele noastre anterioare din gimnaziu.

Unul dintre evenimentele cele mai importante organizate de-a lungul acestui proiect a constat într-un bal (desfășurat în condiții online din cauza restricțiilor pandemiei), unde invitații erau toți studenții de clasa a V-a. Cei care au inițiat activitatea au fost amicii mei, care au fost bucuroși să îi ajute pe cei mici să „spargă gheața” dintre ei. Felurite concursuri s-au desfășurat în acele ore, dintre care: de costume da Haloween, de compuneri despre toamnă, de fotografie, de povești cu animalele de companie, de talente și, în cele din urmă, camere de jocuri. Fiecare astfel de cameră era condusă de unul sau doi liceeni, alături de câțiva domni/doamne profesor participanți la bal.



Timp de câteva ore, copiii au putut să își pună în evidență calitățile de scriitori sau de creatori de costume, descoperind că au pasiuni comune și aceleași interese. La finalul acestui eveniment au fost acordate diplome pentru fiecare dintre câștigătorii diferitelor categorii, diplome care au fost trimise elevilor. După finalizarea balului, voluntarii claselor a X-a i-au întrebat pe micuți despre modul în care s-au simțit de-a lungul orelor petrecute împreună, iar impresiile au fost pozitive și pline de feedback constructiv. Acest fapt ne-a îndemnat să continuăm activitățile cu ei, lucru vizibil în următoarele pagini.

Elevii au fost rugați să ia interview tutorilor lor de clasa a X-a, întrebându-i despre experiențele lor ca elevi din gimnaziu și despre modul în care s-au acomodat cu colegii lor, înainte ca pandemia să aibă loc. Găsiți interviurile în următoarele articole.


Sursă imagini: Arhivă personală Sonea Răzvan

38 views

Recent Posts

See All
bottom of page